pedikap

Saç Biti Neden Olur?

Saç biti, milattan önce ya da sonrasında sürekli var olmuş ve dünyanın her yerinde bulunan bir asalaktır. Geçmiş yıllarda bir çok ünlünün ve başkanların aldıkları görgü derslerinin müfredatında yer almış bir durumdur.

Bitlerin bir çok çeşidi bulunur. Saçta, taşta, çöplükte veya hayvanlar üzerinde yaşayan tipleri vardır. Saç biti sadece insan saçında ya da benzeri kıl olan bölgelerinde kan emerek yaşayan bir böcektir. Bulaştığı kişinin saçlı derisinde herhangi bir kir, kepek veya mantar tabakası yoksa amacına çok kolay bir şekilde ulaşarak kan emebilir.

Saç Bitleri Açık Havada Yaşayamazlar

Bu bitler açık havada yalnızca 48 saat canlı kalabilirler. Eğer bu süreç içinde konuşlanabilecekleri herhangi bir saç elde edemezlerse ölürler. Kişiye bulaştıklarında yalnızca kan emmeyip yumurtalarını da bırakırlar. Bu yumurtalara sirke ismi verilmektedir. Sirkeler saç tellerine yapışan çok küçük boyutta ki varlıklardır. Kafada 10 gün kadar kaldıktan sonra yumurtalarından çıkarlar ve 8-10 gün kadar sonra yetişkin olurlar. Bu sirkeler açık havada 15 gün kadar uzun bir süre bekleyebilirler. Boyutları mikro boyda olduğundan fark edilmeleri güçtür. Görülmeleri için çok dikkatli olup ince bir araştırma yapmak gerekir.

Bitler Herkese Bulaşabilir

Dünya üzerinde bulunan hiç bir saç bitinin kirli, temiz, güzel, çirkin, yaşlı veya çocuk ayırımı yapma imkanı ve lüksü yoktur. Buldukları her saça bulaşma eğilimleri vardır. Yalnız kıvırcık saça girmeleri ve beslenmeleri zor olduğundan fazla tercih etmezler. Halk arasında bit kirli saça bulaşır düşüncesi gerçeği yansıtmaz ve sadece bir rivayetten ibarettir. Günde 10 kere banyo yapıp saçınızı güzel bir şekilde şampuanlayarak yıkayan biri de olsanız bitli biriyle kafa kafaya verdiğiniz taktirde bitin geçmemesi için hiç bir neden yoktur. Mutlaka bulaşacaktır. Bu tarz yanlış düşünceye sahip olan insanların bakış açıları bitlenen kişileri yok yere psikolojik yönden olumsuz etkileyecek ve gereksiz yere moral bozmaya neden olacaktır.

Geçmişte savaş dönemlerinde askerler üzerilerinde bulunan üniformaları çıkarıp silkeledikçe yüzlerce bitin düştüğüne şahit olmuştur. Bu bitleri bir noktaya toplayarak yakarak imha etmekteydiler.

Daha Çok Çocuklarda Görülürler

Saç biti çoğunlukla okul çağında ki çocuklarda görülmektedir. Bunun nedeni çocukların sürekli olarak yan yana olmaları ve oyun esnasında kafa kafaya vermeleridir. Tek bir çocukta bulunan bit çevresinde ki tüm çocuklara yayılabilir. Bunun dışında saçında bit bulunan birinin kullandığı havlu, şapka, koltuk, toka veya benzeri bir eşyanın kullanılması ile de geçebilir. Hatta bir sinema salonuna gittiğinizde oturduğunuz koltuğa bir önce ki seansta bitli olan birinin oturması bile bulaşmaya sebep olabilir. Bitlerin zıplama, atlama gibi özellikleri yoktur bu sebeple direk temas ile bulaşmaktadır.

Yazımızda bitlerin neden ve nasıl bulaştığını anlatmaya çalıştık. Uzak durmak için sizin veya çocuğunuzun herhangi birinin kullandığı eşyayı kullanmaması önerilmektedir. Bunun dışında tabi ki kafa kafaya vermemekte önem arz eder. Sizin için hazırladığımız saç bitinin zararları konusunu da okuyabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Saç Biti Tedavisi - Saç Biti © 2017