pedikap

Bitlenme Nasıl Önlenir?

Bitlenme insanlık tarihi kadar eski bir hastalıktır, eskiden ilaçlar olmadığı için tamamen temizlenmesi mümkün değildi ancak mekanik olarak temizlenerek azaltılırdı ancak bu şekilde tekrarı ve etrafa yayılması kaçınılmazdı. Özellikle temizlik şartlarının yetersizliği ve yakın ve kalabalık ortam sorunu çekilmez hale getirirdi. Kurtuluş savaşında askerlerde o kadar yaygın ve çokmuş ki elbiselerini silkeleyip bitleri süpürerek toplayıp yakarlarmış.

Saçta Bitlenme

Günümüzde bitlenme daha çok çocuklar arasında ve özellikle kreş, okul dönemlerinde sıkça karşımıza çıkmaktadır. Doğru ilaçlarla tedavisi % 100 başarıyla yapılabildiği için de çok fazla yaygınlaşamadan önü alınabilmektedir.

Bitlenme Belirtileri Nelerdir?

Kaşıntı en sık rastlanan belirtidir, bitlerin beslenmek için kan emdikleri saatlerde çok şiddetli olabilir. Saç bitinde en çok tutunduğu bölgeler ense ve kulak arkalarıdır. Bu bölgelerde kaşımaya bağlı tırnak izleri görülebilir. Vücut bitinde kaşıntı, koltuk altı, kasıklar ve gövdede yoğundur. Kaşınan bölgelerde bitlerin ısırıklarına bağlı kızarık kabarıklıklar ve kaşımaya bağlı tırnak izleri görülür. Hastanın kıyafetlerinde, en çok da iç çamaşırlarında kanamaya bağlı lekeler görülebilir.

Bitlenme teşhisi ; Yukarıdaki belirtilerle şüphe duyulur ve gözle muayenede bit, yavşak ve sirkeler görülür. Bunların görülmesi teşhisi kesinleştirmiş olur.

Bitlenme Tedavisi Nasıl Olur?

Baş bitlenmesinde en etkili tedavi dimetikon içeren sprey veya şampuan kullanılmasıdır. Zehir içeren başka ilaç gurupları olsa da % 100 etkili olan tek ilaç dimetikondur bunun yanı sıra dimetikonun yan etkisi yoktur. Tedavi yöntemleri ve nasıl uygulanacağı konusu ayrı sayfalarda incelenmiştir.

Paraziti öldürmek yeterli olmayacaktır bunun yanı sıra saçlar ince dişli tarak yardımıyla temizlenmeli, yeniden bulaşmayı ve başkalarına sıçramayı engellemek için çarşaf, yastık kılıfı, kıyafetler, tarak, fırça gibi malzemeler ya kaynatılmalı veya hava geçirmez bir torbanın içinde 5-6 gün bekletilmelidir. Yine ev eşyaları da elektrikli süpürgeyle temizlenmeli, hasta olmayan kişiler ayrıntılı şekilde kontrol edilmeli sirke veya parazit varsa o kişi de tedaviye alınmalıdır.

Okul kreş gibi kalabalık ortama giriyorsa o ortamın sorumlusuyla konuşup kaynak bulunmaya ve kurutulmaya çalışılmalıdır yoksa siz çocuğunuzu tedavi etseniz de yeniden alabilir. Aslında bu konuda şöyle de yaklaşılabilir; sprey ve şampuanın birlikte satıldığı set alınmalı spreyle temizledikten sonra 1-2 haftada bir defa şampuan kullanılmalıdır böylece bir saç biti temizlik setiyle tedaviden sonra 1 yıl boyunca bitin tekrarlaması % 100 engellenmiş olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Saç Biti Tedavisi - Saç Biti © 2017